top of page

Menopoz Nedir

Reason4_800x.jpg

Menopoz, bir kadının yaşam döngüsünün doğal bir parçasıdır. Hayatınızın sizi bu serbest bırakma aşamasında, deneyimlerin kendi tutumunuza bağlı olan yeni bir değişim ve yenilenme evresidir. Bu yolculuğa yeni başlamış veya hiç duymamışsanız öğrenmeniz gereken bazı şeyler olabilir.


Adet döngüsü biter, kadınlığınız değil

Başta belirtmeliyiz ki, evet, menopoz süresinde kadınlarda değişiklikler olur, ancak kadınlığınız ortadan kalkmaz. Bu tür tanımlamalara kulak asmayın. Menopoz, kadının hormonal üretiminin değişmeye başladığı ve 12 ay boyunca adet döneminin yokluğu olarak tanımlanan dönem ile ilgilidir.
Hormonal ve fiziksel düzeyde östrojen üretiminde azalma, folikül sayısında azalma ve ovulasyon tükenmesi görülür.

Bir kadının hayatının doğal bir parçası olan bu bölümün başlangıcı, farklı kadınlar için farklı yaşlarda olabilir. Ortalama yaş 51 civarındadır ancak 45 ila 55 arasında olabilir. Ancak ovariektomi, kemoterapi veya radyasyon tedavisi gibi medikal prosedürler menopozun başlangıcını etkileyebilir. Sigara içenlerin de, içmeyenlere kıyasla menopoza 1-2 yıl daha erken girdikleri tespit edilmiştir. Evet, artık sağlığını düşünme zamanı...



Menopoza girdiğimi nasıl anlarım

Menopoz onayı genellikle 45 yaşın üstündeki kadınlarda belirgin menopoz semptomları, yorgunluk veya menstrüasyonun ortadan kalkması ile gelir.

Sıcak basmaları genellikle menstruasyonun kesilmesiyle veya en azından kanamanın düzensizliği ile ilişkilidir. Genel olarak terleme menopoz ile ilişkili olup olmadığını anlamak kolaydır.

Laboratuvar testleri genellikle gerekli değildir, ancak menstürasyon daha genç yaşta durursa daha ileri araştırmalar gereklidir. Menopozu belirlemek için en önemli laboratuvar araştırması, FSH, folikül uyarıcı hormon hipofiz (hipofiz bezi) testidir. Eğer yumurtalıkların işlevi soluyorsa, FSH seviyeleri yükselir. 40 IU / l'nin üzerindeki değer genellikle menopoz anlamına gelir.

Yüz kızarması veya terleme gibi belirtiler yaygındır, ancak başka şeylerin de bir sonucu olabilir, şüpheniz varsa doktorunuza danışın.




Menopoz nasıl hissettiriyor

Menopozal semptomlar, kadın seks hormonları olan östrojen ve progesteronun üretimi ile ilgilidir. Hormon üretiminin yeniden dengelenmesi kişiye bağlıdır. Semptomlar menstürasyonun bitiminden önce başlayabilir. Ancak menopozun bir yıl içindeki zaman dilimi genellikle en zor olanıdır. Bazı kadınlar uzun zamanlı olarak bu semptomları tecrübe ederken, şanslı olanlar ne olup bittiğini bile anlamazlar.

En sık görülen semptomlar şiddetli terleme atakları ve sıcak basmasıdır (terleme günün herhangi bir saatinde gerçekleşebilir). Sıcak basmaları, genellikle çarpıntı hissi ve yüz kızarma hissi ile birlikte güçlü bir iç yanma hissi ile başlar.

Soğuk soğuk terleme ve terin sıcaklıkla buharlaşması ile cildin soğuyarak terli veya yapışık bir duyuma neden olması görülebilir. Yine tamamen normal.

Sıcak basması kadınların %70-80'inde görülür, ancak kadınların sadece %20'si zorlacı deneyimler yaşar. En sık terleme 2-5 yıl arasında sürecektir, ancak semptomların %10'u son adetinizden 10 ila 20 yıl sonra gerçekleşir. Bu mekanizma tamamen bir gizemdir ve kişiye göre değişilik gösterir.

Uyumakta güçlük çekiyorsanız, bu da tamamen normaldir. Bu genellikle gündüz yorgunluğuna ve sinirliliğe yol açar. Depresyon, duygu değişiklikleri ve inisiyatif eksikliği genellikle menopoza bağlıdır, ancak belirtilerin östrojen eksikliğine olan ilişkisi belirsizdir. Östrojen eksikliğine bağlı olan kesin etkilerden biri vajinal mukozanın incelmesidir. Buna bağlı olarakta cinsel ilişki sırasında kuruluğa ve bazen batma hissi ve ağrı verir. Östrojen eksikliği diğer birçok doku ve organı da etkiler.



Ne zaman doktora gitmeliyim

Bir şeyin doğru olmadığını düşünüyorsanız, doktorunuzu ziyaret edin. Fakat normal semptomlar ile karşı karşıyaysanız, derin bir nefes alın ve onları kucaklayın!

Ekstra akıntı gibi jinekolojik hastalığı olanlar için menopoz döneminde tıbbi muayeneler gerekli olacaktır.


 

Kişisel bakım
 

Menopozal semptomlar sadece östrojenle etkili bir şekilde tedavi edilebilir, ancak başta  semptomları azaltmak ve dengelemek kişiye bağlıdır demiştik ve bunu için günlük yaşamınızda yapabileceğiniz birçok şey vardır.

Soya ve fitoöstrojenlerin alımı gibi şeyler çok araştırıldı, ancak bunların etkinliği henüz bilimsel olarak desteklenmedi. Aynı şey bitkisel ilaçlar ve diğer alternatif tedaviler için de geçerlidir, ancak bu seçenekleri kullanmak isterseniz bir opsiyon olarak öne sunulabilinir (ilk önce lütfen doktorunuzla konuşun).

Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz unutulmamalıdır! Dışarı çıkmak, refahınız için çok önemlidir ve yoga gibi aktiviteler, vücudunuzla iletişim kurmanıza ve daha özgür hissetmenize yardımcı olabilir.

Vücut ve zihin senkronize olduğunda belirtiler daha azdır. Aktif bir yaşam tarzı, olumlu tutum ve iyi bir destek sistemi, kendinizi rahat hissetmenize yardımcı olur ve bir kadının hayatında doğal bir evre olarak menopozu kabul eder!

 

bottom of page